hello world!
Objavljeno: 1. prosinca 2022.

Zubni kamenac

Što je zubni kamenac? Kako nastaje?

Zubni kamenac nastaje odlaganjem minerala iz sline i hrane u zubni plak. Količina kamenca koji će se stvoriti na površini zuba ovisi o više faktora:

- Sklonost psa stvaranju kamenca. Neke pasmine ( pudl, shi-tzu, pekinezer, škotski ovčar, maltezer ) imaju sastav i pH vrijednost sline koji pogoduje stvaranju zubnog kamenca.

- Oblik hrane koji pas ili mačka uzimaju. Čvršća, odnosno suha hrana kod žvakanja se tare uz zub, te na taj način struže i čisti površinu zuba.

- Njega usne šupljine, koju vlasnik lako može provoditi davanjem "grickalica i nagrada" za čišćenje zubiju. Pranje zubiju, također, uveliko smanjuje stvaranje i nakupljanje zubnog plaka tako da se minerali, odnosno zubni kamenac, nema na što taložiti.

Kako izgleda životinja sa zubnim kamencem?

Zadah iz usne šupljine glavni je simptom koji ponuka vlasnike na posjet veterinaru. Slinjenje, mljackanje, izbjegavanje tvrde hrane, stvaranje rana u usnoj šupljini su ostali znaci.

Što učiniti?

Srećom, zubni kamenac se može ukloniti.

Kako se to radi?

Uklanjanje kamenca vrši se u sedaciji ili općoj anesteziji ultrazvučnim skidačem. Dobro je zube, nakon skidanja kamenca, ispolirati tako da površina zuba bude što glađa, te na taj način smanjiti broj mjesta gdje se kamenc taloži.

Kako sa održavanjem?

Nakon skidanja zubnog kamenca, eventualno i vađenja kojeg pokvarenog zuba, ako je to nužno, najblja prevencija je pranje zubiju.

MOJ PAS POBJEGNE KAD VIDI ČETKICU!!!

Postoji jednostavan način kojim u par koraka naučimo psa da nam dopusti pranje zubiju!

Kako?

Dođite i pokazat ćemo Vam.

Rezervirajte termin za svog ljubimca

Naručivanje pacijenata je obavezno, osim ako se radi o hitnom slučaju!
01 3883 403
Veterinarska ambulanta za kućne ljubimce Vet-point
vl. Žarko Ćirić
Ratarska ul. 35, 10000, Zagreb
OIB: 64875438230
Pravila privatnosti